Povinné čipování psů radnici peníze neušetřilo

Povinné čipování psů peníze České Lípě za odvoz zatoulaných zvířat do útulku neušetřilo. Čip více než rok po zavedení vyhlášky nemá skoro třetina psů, strážníci se navíc nemohou spolehnout na svoji čtečku čipů. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Kristýna Brožová. Radnice chce majitele psů k čipování donutit hrozbou pokuty. 

Vyhláška o povinném čipování psů platí v 37tisícovém městě od ledna minulého roku. Z 3250 evidovaných psů ale čip stále nemá 950 z nich. "S majiteli neočipovaných psů bude zahájeno přestupkové řízení za porušení vyhlášky města. Chovatelům psa hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun," uvedla Brožová. Pokutě se podle ní mohou majitelé vyhnout tím, že si svého psa nechají co nejrychleji označit. Za čipování psa si veterináři účtují v průměru 500 korun. 

Radnice si od čipování slibovala, že se ji sníží náklady za odvoz psů do útulku. "I přes platnost vyhlášky však městští strážníci zavezli do útulku za minulý rok jen o 32 psů méně, než v roce 2011. Tehdy jich bylo 245, v loňském roce 213," upřesnila Brožová. Vina ale není jen na majitelích psů, podíl na tom má také nekvalitní čtečka čipů, kterou získali strážníci jako sponzorský dar. "Vykazuje velkou chybovost a bude potřeba obstarat kvalitnější přístroj,“ uvedl zástupce ředitele českolipských městských strážníků Antonín Doležal. Do útulku se tak často dostávají i psi, kteří čip mají, ale čtečka ho nerozpozná. Město za péči o odchycená zvířata útulku ročně platí kolem 600.000 korun. 
    
Česká Lípa není jediným městem v Libereckém kraji, kde je povinné čipování psů. Jako první ho zavedli před třemi lety v Desné na Jablonecku. Podle tamního strážníka Vladimíra Zelinky se jim čipování osvědčilo a psů do útulku vozí méně než v minulosti. "Občas se nám i stane, že chytneme psa a přivedeme majiteli domů, aniž by věděl, že mu utekl," řekl strážník. 
    
Čipování psů se od letošního roku rozhodli zavést také v příhraničním Hrádku nad Nisou na Liberecku. I tam si od toho slibují snížení nákladů za odchyt zatoulaných psů. Ne všude ale považují čipování za přínosné. Neuvažují o něm například ve stotisícovém Liberci. Na radnici považují za dostatečné, že pes má na obojku známku magistrátu. "V evidenci jsou podle této známky majitelé psů snadno dohledatelní. Tudíž by magistrátu zavedení čipování v ničem nepomohlo," řekla již dříve mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.
 
zdroj: ČTK