Nezaměstnanost v Libereckém kraji stoupla v lednu na 8,3 pct

Nezaměstnanost v Libereckém kraji stoupla v lednu podle nové metodiky o 0,6 procentního bodu na 8,3 procenta. Nezaměstnanost v Česku rostla stejně, je ale nižší - osmiprocentní. Bez práce bylo v zemi na konci ledna 585.809 lidí. V Libereckém kraji evidovaly na konci měsíce úřady práce 24.849 dosažitelných uchazečů o práci, což bylo o 1519 víc než v prosinci. ČTK o tom dnes informoval krajský analytik úřadu práce Petr Malkovský. Před rokem hledalo v kraji práci 23.106 lidí a podíl nezaměstnaných byl 7,6 procenta. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) nově uvádí podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let. Nahradilo tak dosavadní registrovanou míru nezaměstnanosti, která poměřovala uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním osobám. Na změně se loni dohodly MPSV a Český statistický úřad. 

Počet uchazečů o zaměstnání v Libereckém kraji stoupá od poloviny loňského roku. "V lednu se silně projevil sezonní faktor. Na zvýšení počtu evidovaných uchazečů se podíleli především muži," řekl Malkovský. Ubylo ale podle něj nezaměstnaných absolventů škol. Zatímco na konci prosince evidovaly úřady 1574 takových uchazečů o práci, na konci ledna hledalo práci 1402 absolventů. 
    
Mírně navíc přibylo volných míst. Zatímco v prosinci si mohli uchazeči vybírat z 1831 míst, na konci ledna jich bylo o sedm víc. "Na jedno volné místo tak připadá 14 uchazečů," řekl Malkovský. Nejhorší je situace na Českolipsku, kde mají úřady práce jedno volné místo pro bezmála 22 nezaměstnaných. Naopak největší je nabídka práce na Liberecku, kde na jedno volné místo připadalo deset uchazečů. 
    
Nejvýrazněji stoupla v lednu nezaměstnanost na Semilsku - o 0,8 procentního bodu na 8,6 procenta. Bez práce bylo v regionu na konci měsíce 4320 lidí, o 390 víc než v prosinci. Ještě vyšší je nezaměstnanost na Českolipsku, v lednu ještě o 0,6 bodu stoupla na 9,4 procenta. Práci tam hledalo na konci ledna 6762 lidí, v prosinci jich bylo o 422 méně. V regionu se ale výrazně zlepšila nabídka práce. Zatímco v prosinci nabízely tamní úřady jen 176 volných míst, v lednu už jich bylo 321, což je téměř dvojnásobek. Zájem je o skláře, nástrojaře i pojišťovací poradce. 
    
Na Liberecku a Jablonecku vzrostla v lednu nezaměstnanost shodně o půl bodu. Na Liberecku stoupla nezaměstnanost na 8,1 procenta. Bez práce bylo v okrese 9396 lidí, což bylo o 473 víc než na konci minulého roku. Na sousedním Jablonecku stoupla v lednu nezaměstnanost na 7,2 procenta a je v Libereckém kraji nejnižší. Práci v regionu hledalo na konci sledovaného měsíce 4371 lidí, v prosinci jich bylo o 234 méně.
 
zdroj: ČTK